Balladen om Marie Krøyer

Balladen om Marie Krøyer af Tonni-Arnold

Balladen om Marie er den første biografi om Marie Krøyer, der beskriver hele hendes livsforløb fra ungdommens malerambitioner, over ægteskabet med den kendte skagensmaler P.S. Krøyer, til det fatale kærlighedsforhold til den svenske komponist Hugo Alfvén. Efter at Marie forlod Krøyer og giftede sig med Hugo Alfvén, forsvinder hun så at sige ud i den blå luft i P.S. Krøyer-biografierne. Hvad kom der ud af Maries svimlende forelskelse i Hugo Alfvén?

En tragisk passionshistorie af helt strindbergske dimensioner, hvis omfang indtil nu har været ukendt.Biografien “Balladen om Marie” af Anastassia Arnold vakte stor opsigt både i Danmark og Sverige, da den udkom i 1999. Herhjemme havde der hidtil været mest fokus på Maries berømte mand, Peder Severin Krøyer, og i Sverige blev komponisten Hugo Alfvén opfattet som et nationalt ikon

Det kom derfor som et chok, da bogen afslørede, at Alfvéns navnkundige charme dækkede over mere lyssky affærer. Hidtil havde man i Sverige godtaget Hugos flatterende selvportræt i hans memoirer. Og hans kritik af Marie.

en. Om hvordan drømmen om et kunstnerliv i samdrægtighed slides itu for de to forelskede malere og forvandles til frustration, som de tappert forsøger at bekæmpe.

Beskrivelse

Forlaget skriver: Anastassia Arnolds klassiker er den første biografi om Marie Krøyer, der beskriver hele hendes livsforløb fra ungdommens malerambitioner, over ægteskabet med P.S. Krøyer, til det fatale kærlighedsforhold til den svenske komponist Hugo Alfvén. Arnold undgår klicheerne om Krøyer-ægteskabet med Marie som den smukke kolde isjomfru og Krøyer som en sympatisk stakkel.

I stedet tager hun os med bag om Krøyer-ægteskabet med fortællingen om Krøyers tiltagende sindsygdom og Maries sorg over ikke at kunne udtrykke sig som kunstner – splittet som hun var mellem rollen som hustru, moder og kunstner.

De to forelskedes drøm om et fælles kunstnerliv smuldrer og forvandles til frustration, og afslutningen på ægteskabet bliver en kendsgerning, da Marie møder den svenske komponist Hugo Alfvén. Men Maries nye kærlighed udvikler sig til en passionshistorie af strindbergske dimensioner.

Pressen skev bl.a:

»Anastassia Arnolds bog er gribende, velskrevet og bygger på et omfattende research-arbejde .«
-Arne Mariager, Folkebladet *****Udgivelsesdato: 21-11-2003
Forlag: People’s Press
ISBN: 978-87-91293-53-5Anastassia Arnold (tidl. Tonni Arnold) kommer bag om klicheerne om Krøyer-ægteskabet, hvor Marie er den smukke, egoistiske isjomfru og Krøyer en sympatisk stakkel. Ved hjælp af et omfattende, nyt kildemateriale fortælles historien om Krøyers tiltagende sindssyge og Maries sygnen hen over ikke at kunne udtrykke sig som kunstner, splittet som hun er mellem hustru-, moder- og kunstnerroll

Samtale mellem Anastassia Arnold og Bille August på Bogforum 2012 om bogen BALLADEN OM MARIE KRØYER.

Video: Martin Reinhard. ROSINANTE & CO