To Alfvéngårde

Kommer man til området kan man besøge Alfvéngården, men det er ikke den samme som Marie Krøyer prægede i alle detaljer. Den, der vises frem blev bygget omkring 1940 i anledning af Hugo Alfvéns 70-års fødselsdag og her boede han indtil sin død sammen med sin tredje kone.

Det hus, som Marie Krøyer var med til at tegne og indrette eksisterer stadig, men er i privateje og der er ikke offentlig adgang.

Alfvengården

Alfvéngården, Tällberg, Leksand som hun og Hugo Alfvén opførte i Dalarna i Sverige, var helt og aldeles hendes værk. Hun tegnede både møbler og hus samt udfoldede sig kreativt i indretningen med bl.a. tapet design og broderier. Hun malede også pasteller og oliemalerier i denne periode, der var meget stormfuld pga. Hugos mange affærer.

I 1928 søgte Alfvén om skilsmisse, hvilket Marie nægtede at gå med til, og først i 1936 blev de skilt. Skilsmissens største stridspunkt var Alfvénsgaarden, der i høj grad havde været Marie Krøyers værk. Ved skilsmissen tilfaldt den Margita Alfvén. Efter hendes død arvede halvsøsteren Vibeke Krøyer gården, men hun fandt den for stor, hvorfor hun solgte den og købte et mindre hus i nærheden. Sidst i 1960erne flyttede hun til Sverige.

Kommer man til området kan man besøge Alfvéngården, men det er ikke den samme som Marie Krøyer prægede i alle detaljer. Den, der vises frem blev bygget omkring 1940 i anledning af Hugo Alfvéns 70-års fødselsdag og her boede han indtil sin død sammen med sin tredje kone. Det hus, som Marie Krøyer var med til at tegne og indrette eksisterer stadig, men er i privateje og der er ikke offentlig adgang.

Den nuværende Alfvengård er i dag et Kunstmuseum. Se mere på hjemmesiden www.alfvengarden.se

Fotos fra Alfvengarden

Linnéhuset, Uppsala

Familien Alfvéns andet hjem var en embedsbolig (Musicum Linneanum). Hugo var blevet dirigent og kunstnerisk leder af det kongelige akademiske kapel i Uppsala. Det er et symfoniorkester i regi af Uppsala Universitet, og titlen Hugo Alfvén tildeles er “Musikdirektør”. Titlen inkluderer en officiel bopæl i huset på Svart-bäcksgatan i Uppsala. Carl von Linné boede der mellem 1743 og 1778 i bygningen, og i 1937 blev den omdannet til et museum for Linnés personlige og professionelle liv. Huset blev oprindeligt bygget af Olaus Rudbeck i 1693 og fungerede som officielt opholdssted for ansatte ved Uppsala Universitet fra sidste del af det 17. århundrede til 1934, hvor dets sidste beboer var musiker Hugo Alfvén. Siden J C F Haeffners dage i det tidlige 19. århundrede havde Linnés hus været den officielle bolig for universitetets musikdirektør.

Alfvéns repræsentant, Ivar Hedenblad, var ungkarl og havde fået et værelse ovenpå, der ud over hans hjem også husede Victoriansk Museums egyptiske antikviteter. Men nu kom Hugo Alfvén i 1910 og der kunne ikke findes plads og passe ind til sin kone og datter. Så mens universitetet flyttede antikviteterne og renoverede huset, måtte familien bo på Gillet og Marie og Margitas hjem var hos Maries slægtninge i Breslau indtil sommeren 1911. Om efteråret kunne hele familien endelig flytte ind.

Marie var ekspert i boligindretning. Hun havde allerede dekoreret to hjem sammen med sin daværende mand Severin Krøyer i Danmark og for nylig Alfvénsgården i Tällberg. Fra Hugo og Maries hjem i Danmark, havde husholdningsartikler blevet flyttet til Uppsala. Hugo nød huset på trods af træk og kulde, og familien boede der indtil 1929. På grund af forberedelserne til skilsmisse fra Marie i begyndelsen af 1930’erne måtte han opgive boligen til hende. Efter skilsmissen flytte Hugo ind sammen med sin anden kone, Carin i 1937. Tiden i Musicum/Linneanum varede kun få år, indtil Hugo endelig forlod Uppsala i efteråret 1939 og flyttede til Sämskargården i Tibble nær Leksand. I 1939 aflagde magasinet Vecko-Journalen et “hjemme-besøg” (se billede)

Under skilsmissen havde Hugo boet på et hotel, i Linnés hus og i 1935-36 i Meteorological Department i Observatory Park.

I stueetagen er der et stor rum i midten af huset der gik under navnet kapelsalen, som har udsigt til Linnégatan. Der var fire mindre rum og et køkken med åbent ildsted. To rum ved langsiden ud til Svartbäckgatan, og to ud imod den imponerende have med Linnés unikke samling af planter og med de kæmpe store poppel og lindetræer. I den nye renoveringen før familien kunne flytte ind, arrangerede Marie sig i alt indretning. Design af tapet, farvevalg mv. Megt af møblerering og især kunsten havde hun medbragt fra Danmark via arven efter Krøyer der gik bort i 1909.

Det var ikke meget af hendes egen kunst oppe og hænge, dog lige de fine silhuetklip marie havde klippet af hendes egen familie. De hang i stuen over hjørnesofaen. En del år efter tiltrak Marie sig mere og mere tilbage til sin elskede Alfvengården. Det blev sværere for hendes skrøbelige sind og tiltagende migræne anfald at magte Hugos mange affærer der til sidste endte i en bitter skilsmisse. I dag er huset i Uppsala et museum for Carl von Linné.

Fotos fra Linnéhuset

Alfvéngården, Tällberg i Sverige, Marie Krøyers hjem 1912-1936