Vibeke Krøyer (1895 – 1985)

Karen Vibeke "Vipsen" Krøyer

Karen Vibeke Krøyer 1895 – 1985
Karen Vibeke Krøyer 1895 – 1985

Fødselsdag: 5 jan 1895
Fødested: Skagen, Nordjylland, Danmark
Død: April 29, 1985 i Sverige (Sverige)
Gravsted: (samme sted som sin mor Marie Krøyer), Sverige

Nærmeste familie:
Datter af Peder Severin “PS Krøyer” Krøyer og Marie Krøyer
Hustru til Otto Bocdal Christensen
Ex-kone til Kai Rudolf Dahl, til Store Østrupgaard
Mor til Rolf Krøyer Dahl og Klaus Rudolph Krøyer Dahl
Halvsøster til Margita Alfvén

Beskæftigelse: Skuespiller og journalist.

Karen Vibeke Krøyer var datter af Søren & Marie. Efter forældrenes skilsmisse i 1905 bosatte moderen sig på Alfvénsgården ned til Siljansøen ved Tällberg i Sverige. Vibeke Krøyer blev boende hos sin far i Skagen.

Først ni år efter, at Marie rejste til Sverige, fik hun et skrøbeligt forhold til Vibeke. Det blev dog aldrig rigtig godt. Til gengæld var Vibeke – som hun altid havde været – meget glad for sin stedfar, Hugo.

Vibeke blev maniodepressiv ligesom sin far, og ligesom sin mor blev hun gift og skilt to gange. I en periode optrådte hun som teaterskuespiller, og senere forsøgte hun sig som journalist. Uden den store succes med nogen af delene.

Hun tog studentereksamen og uddannede sig i de unge år som journalist. Hun var skuespillerinde ved Folketeatret og medvirkede i 1910erne i flere stumfilm. Se mere nedenfor I en årrække var hun knyttet til Det Berlingske Hus – ved Berlingske Tidende og Berlingske Aftenavis fra 1. oktober 1921 og fra 1. januar 1941 som løs medarbejder ved de Berlingske Blade. Hun skrev artikler i såvel Berlingske Tidende som magasinet “Landet”, som dengang blev udgivet af huset.

Da halvsøsteren døde i 1962 tilfaldt den svenske ejendom hende, men hun fandt den for stor, hvorfor hun solgte den og købte et mindre hus i nærheden.Vibeke var først gift med prokurist Otto Bocdal Christensen. Siden blev hun den 3. juni 1922 gift i Birkerød med journalist, cand.jur., proprietær Kai Rudolf Dahl (f. 14-06-1890).

Ægteskabet blev opløst den 13. marts 1930. Sidste gang Vibeke optrådte i forbindelse med sin berømte maler-far var i 1980, da hun kom til København for at se den store Krøyer-udstilling i Kunstforeningen. Sidst i 60erne flyttede Vibeke Krøyer til Sverige. Da hun døde i 1985, blev hun ved skæbnens ironi begravet ved siden af moderen på Leksand Kirkegård.

Fotos af Vibeke og hvor hun er med

Filmografi

Kammerpigen (1918)

Vibeke Krøyer: Grethe, kammerpige hos Agnes

Prinsessens Tilbeder (1918)

Vibeke Krøyer: Ada Kornells, kunstner, Hektors søster

Den mystiske Selskabsdame (1917)

Vibeke Krøyer: Barras hustru

Studenterkammeraterne (1917)

Vibeke Krøyer: Ellinor, fabrikantens datter

Spiritisten (1916

Vibeke Krøyer: Elsie, Fru Walkens datter

Opiumsdrømmen (1914)

Vibeke Krøyer: Medvirkende

Mysteriet paa Duncan Slot (190?)

Vibeke Krøyer: Medvirkende