Film omkring Marie Krøyer

Marie Krøyer (2012)

Marie Krøyer er en dansk historisk dramafilm fra 2012, instrueret af Bille August. Filmen har manuskript af Peter Asmussen efter Anastassia Arnolds bog Balladen om Marie og handler om den unge svenskfødte Marie Krøyer, der var gift med den ældre, berømte skagensmaler P.S. Krøyer.

De danske anmeldere modtog generelt filmen godt og beskrev bl.a. Marie Krøyer som en traditionel film – der hverken i sit filmsprog eller i sin fortælling bryder nyt land – men også en flot, følsom og fint fortalt film.

Filmen rostes endvidere for lyset og de sanselige billeder fra den grove nordjyske natur. En del anmeldere påpegede endvidere, at filmen kun skildrer et hjørne af kvinden Marie Krøyer.

Instrueret af Bille August
Produceret af – Signe Leick Jensen. Karin Trolle
Manuskript af – Peter Asmussen. Anastassia Arnold (bog)
Musik af – Stefan Nilsson
Fotografering – Dirk Brüel
Udgivelsesdato – 27. september 2012
Længde – 100 minutter (1:40)

Medvirkende

Birgitte Hjort Sørensen – Marie Krøyer
Søren Sætter-Lassen – P.S. Krøyer
Sverrir Gudnason – Hugo Alfvén
Lene Maria Christensen – Anna Norrie
Tommy Kenter – Lachmann
Nanna Buhl Andresen – Henny Brodersen

Produktion
Marie Krøyer er baseret på Anastassia Arnolds bog Balladen om Marie og er Bille Augusts første danske filmproduktion siden Pelle Erobreren fra 1987. Den er produceret af SF Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. Optagelserne begyndte i Skagen og Marstrand i august 2011.

Birgitte Hjort Sørensen. Marie Krøyer. Film plakat 2012
Birgitte Hjort Sørensen. Marie Krøyer. Film plakat 2012

Hip hip hurra! (1987)

Film plakat. Hip Hip Hurra 1987
Film plakat. Hip Hip Hurra 1987

Om de berømte Skagens-malere, først og fremmest P.S. Krøyer. Søren Krøyer, som han kaldes blandt venner, slår sig i 1881 som trediveårig ned på Skagen. Man følger ham fra hans lykkeligste tid, kunstnerisk og personligt, til hans sidste år, der præges af en tiltagende sindslidelse.

Omkring Krøyer optræder malerne Michael og Anna Ancher, Christian Krogh og en række af tidens andre kunstnere. Filmen skildrer Krøyers forhold til den smukke hustru og kollega Marie, som vrager ham til fordel for den svenske komponist Hugo Alfvén, men også forholdet til den lokale organist, den grimme Lille, der bliver ved at elske ham.

Medvirkende
Stellan Skarsgård – Søren Krøyer
Pia Vieth – Marie Krøyer
Helge Jordal – Christian Krogh
Morten Grunwald – Michael Ancher
Ulla Henningsen – Anna Ancher
Jesper Christensen – Viggo Johansen
Karen-Lise Mynster – Martha Johansen
Stefan Sauk – Hugo Alfvén
Benny Poulsen – Edvard Brandes
Preben Østerfelt – Holger Drachmann

Instruktør/Manuskript – Kjell Grede
Produceret af – Palle Fogtdal, Klas Olofsson
Fotografering – Sten Holmberg
Lyd – Lasse Summanen, Lasse Ulander
Musik – Fuzzy
Biografpremiere – 18.09.1987
Længde – 110 min.

Kommentar
Flere danske instruktører havde i tidens løb haft planer om en film med vor berømte kunstnerkoloni som emne. Det vakte en del kritik, at Det danske Filminstitut bestemte sig for et manuskript af den svenske instruktør Kjell Grede. Forinden havde instituttet nemlig givet forfatteren Jens Smærup Sørensen og instruktøren Franz Ernst støtte til udarbejdelsen af et manuskript til en Skagen-film. (Dette forkastede manuskript blev siden udgivet under titlen “Lyset over Skagen”).

Kjell Gredes film blev produceret samtidigt med Bille Augusts dansk-svenske “Pelle Erobreren”. På grundlag af landenes finansieringsandele kom “Hip Hip Hurra” til internationalt – f.eks. i konkurrence om filmpriser – at optræde som svensk film, “Pelle Erobreren” som dansk. Filmen måtte fortrinsvis optages ved Kandestederne lidt syd for Skagen, hvor der ikke var så mange turister.

Dens billeder var naturligvis inspireret af Krøyers malerier. F.eks. levendegjorde den det maleri fra 1884-1888, der lånte filmen navn. Hverken i Danmark eller i Sverige fik filmen særlig gode anmeldelser. De fleste kaldte den livløs og kedelig. Der var dog enighed om at fremhæve Sten Holmbergs fotografering, der smukt indfangede Skagens særlige lys. Fotograferingen blev også præmieret ved årets filmfestival i Venedig.