Kunstskolen for Kvinder
Undervisning for kvinder: 1870’erne-1920’ern
Undervisning for ambitiøse kvindelige kunstnere var fra begyndelsen en mangelvare på Akademiet.
Kunstskolen for Kvinder markerede de første skridt i en langvarig kamp for kvinders ligeret
”At kvinder har samme Ævner som Mændene, vil næppe nogen paastaa”. En sådan overbevisning formulerede arkitekten Vilhem Klein, der i 1876 oprettede den private Tegne- og Kunstindustriskole for Kvinder. Og en sådan overbevisning kendetegnede den generelle holdning i tiden til kvindelige kunstnere.
Kvindens rolle i samfundet var defineret af hjemmets fire vægge, børnepasning og korrekt husførelse. Tegne- og maleundervisning var indeholdt i en generel undervisning og opdragelse af borgerskabets døtre, men havde kvinderne ambitioner som kunstnere, var de overladt til privatundervisning. Blomstermaleriet, der gik fint i spænd med en anden hjemlig syssel, broderiarbejdet, blev anset som kvindernes metier, når det galdt kunst.
Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder
Spørgsmålet om, hvorvidt kvinderne skulle have adgang til Kunstakademiets skoler, dukkede op i begyndelsen af 1870erne, især på opfordring fra Dansk Kvindesamfund. Efterhånden som kvinderne blev mere synlige i det offentlige rum, og der blev mere brug for dem på arbejdsmarkedet som følge af industrialiseringen, voksede behovet for mere grundige, institutionsbaserede uddannelsestilbud til kvinder.
I 1873 foreslog direktør Meldahl Skolerådet at give kvinder adgang til tegneundervisning. Flere af Akademiets lærere var positive over for tanken, og flere anbefalede ligefrem at indføre fællesundervisning. Men grundet pladsforholdene blev ønsket om en kvindeskole på Akademiet ikke i første omgang realiseret.
Da arkitekten Vilhelm Klein i 1876 oprettede sin Tegne- og Kunstindustriskole for Kvinder, var det derfor belejligt for Akademiet, der i årene fremover kunne henvise til den, når nogen efterlyste en kvindeskole. Bag tegneskolen stod også Dansk Kvindesamfund, der ønskede at styrke kvindernes muligheder for at blive ansat i kunstindustriens virksomheder.