Sommeraften ved Skagens Sønderstrand

P.S. Krøyer

Titel: Sommeraften ved Skagens Sønderstrand
Datering: 1893
Teknik: Olie på lærred
Format: 100 x 150 cm
Lokalitet: Skagen, Danmark
Personer: Anna Ancher og Marie Krøyer
Note: Billedet kendes i dag i tre malede forarbejder og to fotografier af de to kvinder, arm i arm

P.S. Krøyer fik ideen til det stemningsfulde billede i 1892 i forbindelse med et middagsselskab i hans sommerbolig i Skagen. Efter middagen gik gæsterne ned til stranden, og Anna Ancher og Marie Krøyer gik en tur langs stranden, hvilket inspirerede Krøyer til at gå i gang med maleriet.

Billedet er et eminent eksempel på periodens stemningsfulde maleri, som flere kunstnere i slutningen af 1800-tallet, var optagede af. Maleriet blev udstillet i 1895, og samme år blev det købt af en tysk sangerinde. Det var i privateje indtil 1978, hvor det blev solgt på en auktion i København.

Rigmanden Axel Springer købte det berømte Skagensmaleri på auktion hos Bruun Rasmussen i København for 520.000 kroner i 1978. (Det var dengang rekord for et maleri i Danmark. ) Maleriet blev købt for næsen af Skagens Museum, som måtte afstå at byde højere end 510.000 kroner.

Dagen efter auktionen blev skuffelsen i Skagen vendt til stor glæde. Axel Springer meddelte, at han ønskede at forære maleriet til museet, som tak for Danmarks indsats for at redde jøder i 1943 under 2. verdenskrig.