Marie Krøyer, Bruun Rasmussen

Marie Krøyer malerier solgt for 252.000 kroner

Auktionarius Alexa Bruun Rasmussen svingede tirsdag hammeren, da en stor samling Marie Krøyer-malerier og -tegninger blev solgt.

»Hvis du køber rammen, kan du få en ’selfie’ med mig til at sætte i den,« lød det med et grin fra auktionarius Alexa Bruun Rasmussen i går, da hun stod på podiet i Bruun Rasmussen Kunstauktioners sal og dirigerede slagets gang.

En samling af 22 Marie Krøyer-tegninger og -malerier var på bud, hvoraf 17 værker blev solgt for samlet set 252.000 kr. En stor del af værkerne blev købt af Skagens Museum, mens enkelte private samlere også gik fra auktionen med et Marie Krøyer-værk.

Glemt i 40 år

Marie Krøyers 22 værker kom fra en mappe med 60 malerier og tegninger, som gemte på en helt særlig historie. De blev fundet hos en svensk familie, hvor de havde været glemt og gemt i 40 år. Efter Marie Krøyer forlod sin første mand, P.S. Krøyer, rejste hun til Sverige for at bo med sin anden mand, den svenske komponist Hugo Alfvén.

Med sig havde hun en mappe med tegninger og malerier fra sin tid på Atelierskolen i København og sit ophold i Paris. Men mappen blev først fundet af Marie og P.S. Krøyers datter, Vibeke, på Alfvéngården i Sverige tilbage i 1962 – 22 år efter Marie Krøyers død.

Kendt fra DR

Vibeke Krøyer forærede imidlertid mappen med værker til en lokal håndværker, og samlingen blev glemt. Først i 2002 fandt den danske forfatter Tonni Arnold – nu Anastassia Arnold – frem til den svenske familie, som havde hele 60 værker af den kendte skagensmaler liggende på loftet. Det var de resterende 22 af de værker, som var på bud i går.

»En ting er, at det er en fantastisk kunstner, men når det er værker, som ikke har været set i mange år, så er det altid ganske specielt; det er en historie, man køber. Og så er det en kvindelig kunstner, som jeg synes er sjovt, derfor fik jeg lov til at være auktionarius i dag,« siger Alexa Bruun Rasmussen.

Hun er barnebarn af Arne Bruun Rasmussen, der etablerede firmaet i 1948. Hun er tredje generation i det traditionsbundne auktionshus, som danskerne lærte at kende i dokumentarserien ‘Auktionshuset’, vist på DR1 i 2013 og 2014. Trods Alexa Bruun Rasmussens plads på podiet var det auktionshusets ekspert i ældre kunst, Julie Arendse Voss, som stod for det praktiske med Marie Krøyer-samlingen. Hun forklarer, at det hovedsageligt er danskere, som er interesserede i skagensmalerier.

»Marie Krøyer er en spændende person og kunstner, og det er ikke til at vide, hvad hun kunne være blevet til, hvis hun var blevet ved med at male. Hun fik aldrig lov til at udvikle sig som kunstner, men hun stoppede selv,« siger Julie Arendse Voss.

Skagensmalerne er kendte for deres naturlige billeder af naturen og af almindelige dagligdags gøremål. Marie og P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Laurits Tuxen og ægteparret Michael og Anna Ancher er blandt de mest kendte skagensmalere, som bl.a. blev berømte for at illustrere fiskernes hårde og farlige liv.

Af: Hans Peter Madsen. 30 Nov. 2016. BT