Marie Krøyer kunne også male

I næste uge er der premiere på Bille Augusts film om Marie Krøyer.

Hovedpersonen i Bille Augusts nye film var ikke bare motiv for sin verdenskendte mand. Hun var selv et kreativt talent.

Helt fra barns ben var Marie Krøyer interesseret i kunst, og da hun opgav maleriet fortsatte hun med design og broderi.

Marie Martha Mathilde Krøyer blev født i København i 1867 med efternavnet Triepcke. Hendes forældre var tyske immigranter, og igennem en skolekammerat kom Marie i kontakt med kunstsamleren Heinrich Hirschsprung, som nærede hendes interesse for maleri.

I datiden Danmark var der ikke adgang på kunstakademiet for kvinder, så Marie tog i stedet privatundervisning, og i 1988 debuterede hun som udstillende kunstner med maleriet “Damer”, der blev vist på Charlottenborg i det centrale København.

Kort efter drog hun til Paris, hvor hun sluttede sig til kredsen af skandinaviske kunstnere i byen, blandt andre P.S. Krøyer, der ikke tøvede med at kurtisere hende.

Forelskelsen var gengældt, og i 1889 blev parret gift. De slog sig ned i Skagen, hvor de sluttede sig til den koloni af malere, der udnyttede egnens særlige lys i deres kunst.

Marie forsøgte sig fortsat med maleriet, og ifølge eftertidens kunstkendere havde hun et uomtvisteligt talent. Hun var dog meget selvkritisk og lagde penslerne på hylden. Samtidig var det en tiltagende udfordring, at P.S. Krøyer led af psykiske problemer, som flere gange krævede indlæggelse.

Derfor valgte Marie flere gange at rejse væk alene, og i 1902 mødte hun den svenske komponist Hugo Alfvén under en rejse i Italien. De blev forelskede, og Marie bad om skilsmisse fra Krøyer. Han nægtede, og i stedet måtte Alfvén tage med til Skagen, hvor han kunne være sammen med Marie uden at Krøyer tabte ansigt. I 1905 blev Marie gravid med Alfvén. Det banede vejen for en skilsmisse, og parret flyttede til Sverige, hvor Marie begyndte at udfolde sig som indretningsarkitekt og designer.

Alfvén var fra starten af utro, men hun valgte alligevel at gifte sig med ham, da hendes to døtre ikke skulle være forældreløse. Parret blev i 1936 skilt efter et bittert retsopgør.

I 1940 døde Marie i en alder af 72 efter at have levet sine sidste år i ensomhed i Stockholm.

Filmen om Marie Krøyer har premiere i de danske biografer d. 27. september.

Af: Ritzau. 21. sep 2012