Gemte 60 Krøyer-malerier på loftet

Af: Jytte Kjærgaard 1. maj. 2002. BT

»Det var sensationelt. Marie Krøyer var ikke bare P.S. Krøyers smukke kone, men først og fremmest maler og en af de første kvinder, der havde mand, barn og karriere,« siger Tonni Arnold.

Hidtil har man kun kendt til de syv Marie Krøyer-malerier, som hænger på Skagens Museum, og 13 som findes i privateje.

»Familien vil gerne være anonym, men de er ikke i familie hverken med Krøyer eller med den svenske komponist Hugo Alfvén, som Marie Krøyer senere blev gift med.«

Med de 60 »nye« værker er Marie Krøyers produktion firedoblet.

»Særligt er jeg glad for landskabsbillederne og et portræt af en gammel kone, som Marie Krøyer malede, da hun kun var 17 år gammel. I det hele taget var Marie Krøyer forud for sin tid. Hun var ikke bange for at male nøgenmodeller, og hun gør det på en meget nænsom måde. Hun rejste rundt som alenekvinde først til Nordjylland og siden til Paris, hvorfra hendes mandeskitser stammer. Det var i Paris, hun mødte P.S. Krøyer,« fortæller Tonni Arnold.

»Når det gælder Marie Krøyer selv, så var hun bly, genert, tilbageholdende, men samtidig frustreret over, at hun ikke blev accepteret som kunstner. Man skulle være født som mand, udtalte hun på et tidspunkt. Kvinder havde dengang ikke adgang til Kunstakademiet,« fortæller Tonni Arnold, der i 1999 udgav biografien »Balladen om Marie«.

Det var lidt af et tilfælde, at Tonni Arnold fandt frem til mappen på loftet. Under en tidligere samtale havde en dame nævnt den svenske familie, som havde tre Marie Krøyer-værker på væggen. Og det var dem, hun tog kontakt med. Under et besøg udbryder de pludselig, at de har mange flere Marie Krøyer liggende på loftet.

»Jeg er glad for, at det var mig, der fandt dem. I 40 år havde de ligget på et loft,« siger Tonni Arnold.

Hun har rådet familien til at se tiden an, inden de beslutter sig for, om de vil sælge samlingen.

»For 100 år siden havde Marie Krøyers mand en særudstilling i Kunstforeningen. Jeg er godt tilfreds med, at det i dag er Marie Krøyer, der udstiller i eget navn,« siger Tonni Arnold.

Mere om Marie

Udstillingen med Marie Krøyers 60 værker kan ses i Kunstforeningen, Gl. Strand 48 i København fra den 2. – 12. maj.
Der er åbent dagligt 10 – 17 alle dage undtagen mandag.

Det koster 45 kr. i entre til hele museet.

Tonni Arnolds har skrevet bogen »Kunsten i Marie Krøyers Liv«, der er på 164 sider rigt illustreret med de nye værker.

Bogen udkommer den 2. maj og koster 329 kr. på forlagt Lindhardt og Ringhof A/S.