Margita Alfvén (16. november 1905 – 11. marts 1962)

Margita Alfven

Filmografi
1925 – Hennes lilla majestät
1925 – En afton på Stockholms slott
1926 – Farbror Frans
1926 – Dollarmillionen
1928 – Parisiskor
1928 – Janssons frestelse
1930 – När rosorna slå ut
1931 – Trådlöst och kärleksfullt
1931 – Lika inför lagen

Datter af Hugo Alfvén og Marie Krøyer

Margita Alfvén, født November 16, 1905 i København, døde 11 marts 1962 i Stockholm, var datter af Hugo Alfvén og Marie Krøyer. Født kun ti dage efter Krøyer skilsmisse. Margita blev meget smuk ligesom sin mor, og i en periode fik hun en karriere som filmskuespiller, som førte til et internationalt jetsetliv.

Margitas film karriere var forholdsvis kort; ialt indspillede hun eleve film, herunder tre tyske. Blandt hendes svenske film er nogle af de tidligste tonefilm eksperimenter i svensk (delvist indspillet i Paris). I en alder af 15 blev hun forlovet i 1920 med den dengang 30-årige Evert Taube, men forholdet holdt ikke længe.. Hun fik ingen børn.

Det var så att Evert Taube var förlovad med Hugo Alfvéns enda dotter Margita som bara var 15 år ung. Själv var Taube 30. Ett faktum som givetvis Hugo Alfvén hade svårt att smälta. Paret förlovade sig och Margit fick sin ring. Förhållandet blev dock kortvarigt. Taube hade i samma veva inlett ett förhållande till Astri Bergman. I ett brev till Astri visade Evert sina känslor. Felet var bara det att brevet skickades till Margita Alfvén.

I forbindelse med at Margita på et tidspunkt blev indlagt på et hospital, ordinerede en læge morfin, og det førte uheldigvis til, at hun udviklede sig til narkoman og alkoholiker – sandsynligvis grundlagt da hun var indlagt på Skagen sygehus i 1927. Hun døde den 11 Marts 1962 i Stockholm, Sverige kun 57 år gammel, præget af et hårdt liv, der omfatter brug af narkotika og manglende midler. Hun er begravet i Leksand kirkegård sammen med sin mor Marie og hendes halvsøster Wibeke Krøyer.